Griep voorkomen

winter-fashionAls je griep wilt voorkomen dan zijn er een aantal dingen die je zelf al kunt doen. De meeste mensen krijgen in de wintermaanden griep, dan is het vaak koud buiten. Het eerste wat je moet doen is jezelf goed aankleden wanneer je naar buiten gaat. Je kunt de griep niet goed voorkomen, de besmetting vindt plaats of niet. De ernst van de ziekteverschijnselen kun je vaak wel een beetje in de hand hebben. Je kunt er voor zorgen dat je een goede conditie hebt, als je voldoende weerstand hebt dan is dat ook alleen maar positief. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, goed eet, regelmatig eet en ontspant. Ook regelmatig bewegen en vooral bewegen in de buitenlucht is hierbij van groot belang.

Wat kun je doen om de griep te voorkomen?

Ieder jaar wordt er aan de risicogroepen een vaccinatie aangeboden. Zij kunnen dan een vaccinatie krijgen dit noemen we ook wel de griepprik. Deze bevat dode of verzwakte influenzavirussen. Je krijgt dus niet de ziekte ingespoten want deze virussen kunnen de ziekte vaccinationniet meer veroorzaken, maar ze verhogen wel je weerstand van het lichaam wanneer je griep krijgt. Deze krijg je alleen voor het griepseizoen, mensen boven de 65 jaar en mensen met bijv. suikerziekte en hart- en longziekten krijgen deze aangeboden van de huisarts. Steeds meer mensen krijgen te maken met griep en dit kan helaas niet worden voorkomen. Als je griep hebt is het wel verstandig om thuis te blijven, hierdoor kun je anderen niet met het virus besmetten. Daarnaast kun je maar beter rusten zodat je lichaam de kans krijgt om er weer boven op te komen. Je lichaam gaat er tegenin en wanneer je rust gaat dat een stuk sneller. Geef je lichaam daarom ook de tijd om hiertegen te vechten. Je voelt je vaak na een paar dagen al beter. Wanneer het griepseizoen weer is begonnen, verspreidt deze zich erg snel wanneer je in openbare ruimten bent, bijv. tijdens het uitgaan of een voorstelling. Dit, mensenmassa’s kun je in deze periode vermijden wanneer je een kleinere kans wilt hebben om de griep te krijgen.

Welke geneesmiddelen kun je nemen om griep te voorkomen?

Er zijn geen geneesmiddelen die er voor kunnen zorgen dat je geen griep krijgt. Je kunt er wel voor zorgen dat je voldoende vitaminen eet door gezonde voeding te gebruiken. Maar je kunt nog meer doen, een goede conditie opbouwen bijvoorbeeld. Voldoende bewegen en buitenlucht opzoeken is van groot belang. Hierdoor wordt je weerstand ook veel beter. Je moet ook je hand of zakdoek voor je mond houden wanneer je moet niezen of hoesten. Dit zorgt er voor dat bacteriën niet worden verspreid. Dat geldt ook voor het regelmatig wassen van de handen met water en zeep. Je moet je mond en neus zo min mogelijk aanraken. Wanneer je moet hoesten of niezen, zorg dan dat je papieren zakdoekjes kunt gebruiken. Je gebruikt ze dan maar een keer en daarna kun je ze weggooien.

Naar de huisarts met griep

Als je vanwege je griepklachten naar de huisarts wilt, dan wordt dit gewoon vergoed vanuit de basisverzekering.